Dayah Jeumala Amal Peringati Tahun Baru Islam 1443 H

Luengputu. Dayah Jeumala Amal mengadakan peringatan 1 Muharram sebagai muhasabah menyambut tahun baru Islam 1443 Hijriah. Acara ini dikemas dengan mendengarkan ceramah, Senin malam, 2 Agustus 2021.

Bertindak sebagai  penceramah di Masjid Raudhatuz Zahra,  kampus  putra, Ust. Dr. Mijaz Iskandar, Lc., LLM dan di kampus putri, yang menjadi penceramah adalah Ust. Dr. Amri Fatmi Anziz, Lc., MA.

Ustaz, Dr. Mijaz Iskandar mengulas betapa pentingnya seorang penuntut ilmu berhijrah menjadi yang terbaik dengan prestasi  dan akhlak yang jauh lebih baik dari hari ke hari. Dalam ceramahnya Ust. Mijaz bernostalgia kembali ke masa beliau menjadi murid Tsanawiyah di Dayah Jeumala Amal. Kesuksesan juga datang dari keberkahan guru yang selalu mendoakan kita, sebut ustaz yang juga Dosen UIN Ar-Raniri ini.

Di kampus putri, Ust, Dr. Amri  Fatmi mengupas tentang pentingnya hijrah kepada akhlak yang lebih baik. Prinsip dalam hidup ini adalah memberi dan  berkhidmah kepada kawan atau orang terdekat sebut Ust. Dr. Amri Fatmi. Beliau mengingatkan kepada murid agar terus bersemangat menggali potensi yang diimiliki dan memanfaatkan masa muda.

Peringatan 1 Muharram 1443  berlangsung dengan penuh khidmah dan tertib, diikuti oleh seluruh murid Dayah Jeumala Amal, para ustaz dan ustazah. Selamat tahun baru Hijriah 1443 H, Kullu ‘am wa antum bi khair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *